Διαρρήξεις. Η ολοένα αυξανόμενη μάστιγα

Τα τελευταία χρόνια οι διαρρήξεις έχουν αυξηθεί σε απίστευτο βαθμό στη χώρα μας. Οι λόγοι εκτός από την οικονομική κρίση είναι ότι οι διαρρήκτες έχουν στραφεί σε σπίτια και σε φτωχούς και ανήμπορους ανθρώπους γιατί δυσκολεύονται πολύ να ληστέψουν τράπεζες λόγω των αυξημένων μέτρων ασφαλείας.

Ξεκινάω αυτό το blog με σκοπό να να ξεκινήσω μια κοινότητα αλληλοϋποστήριξης για τα θύματα των διαρρήξεων. Θα ήταν χρήσιμο όποιος έχει πέσει θύμα διάρρηξης τα τελευταία χρόνια να γράψει την ιστορία του περιληπτικά παρακάτω. Με αυτό τον τρόπο να δημιουργηθεί μια αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των θυμάτων είτε ψυχολογική, είτε πληροφορίες για το πού θα μπορούσε το θύμα να ψάξει να βρει αυτά που του έκλεψαν, είτε χρήσιμες πληροφορίες για καλύτερη ασφάλιση των σπιτιών μας. Και φυσικά την αντίδραση της αστυνομίας στο πρόβλημά του. Θέλω να καλέσω φυσικά και οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο να συλληφθούν οι δράστες.

Αρχίζω με τη δικιά μου περίπτωση (2η μετά  από 16 χρόνια στο ίδιο σπίτι), που συνέβηκε το σαββατοκύριακο των Βαϊων 2017.


Επιστρέφοντας μετά από μια έξοδο του Σαββατοκύριακου γύρω στις 9:30 το βράδυ πήγα να απενεργοποιήσω τον συναγερμό με το τηλεκοντρόλ του και διαπίστωσα ότι δεν ακούστηκε ο χαρακτηριστικός ήχος της αφόπλισης. Προσπάθησα ξανά αλλά τίποτα. Υπέθεσα ότι χάλασε γιατί τον είχα γύρω στα 6 χρόνια και είχε παρουσιάσει διάφορα προβλήματα κατά καιρούς. Πριν ανοίξω την  θωρακισμένη πόρτα, που ήταν κανονικά κλειδωμένη και άθικτη, παρατήρησα μέσα από την κλειδαριά ότι υπήρχε αναμμένο φως. Σκέφτηκα, "ξέχασα το φως ανοιχτό;" Συνήθως τα κλείνω όλα πριν φύγω και κλείνω τα ρολά και τα παράθυρα. Ξεκλειδώνω και βρίσκομαι μπροστά σε ένα χάος. Εκεί ήρθε το πρώτο "εγκεφαλικό" . Είπα από μέσα μου "Πάλι; Είναι η δεύτερη φορά μετά από 16 χρόνια. Πώς είναι δυνατόν; Και με πόρτα ασφαλείας και συναγερμό;"

Όλα τα φώτα αναμμένα, η μπαλκονόπορτα του καθιστικού ορθάνοιχτη με το ρολό ανεβασμένο με τη σήτα σκισμένη και το σπίτι άνω κάτω.  Η 46" Samsung 3D Led τηλεόρασή μου έλειπε καθώς και ένα παλιό λάπτοπ, μια παλιά LCD οθόνη υπολογιστή, ένα σκάνερ, μια παλιά ψηφιακή μηχανή, ένα επαναφορτιζόμενο δράπανο και διάφορα άλλα πράγματα μικρής αξίας όπως αρώματα, μια μαγνητική ράγα μαχαιριών με μαχαίρια ΙΚΕΑ και δύο ζευγάρια αθλητικά παπούτσια. Στο πάτωμα του καθιστικού βρήκα σε μια σειρά πράγματα προς την ανοιχτή μπαλκονόπορτα. Το μίξερ μου, μια σακούλα με όλα τα πιάτα, μια κουβέρτα στη συσκευασία της, τη βάση της τηλεόρασης και πάνω στον καναπέ τον τρίποδα της φωτογραφικής μηχανής, μια σκισμένη κουρτίνα. Γενικά ό,τι έκλεψαν ήταν παλιό και μικρής αξίας.

Οι διαρρήκτες μάλιστα είχαν φάει κανονικά στην κουζίνα και είχαν αφήσει και υπολείμματα από φαγητό στο τραπέζι της κουζίνας. Είχαν φάει τυρί με ζαμπόν που το είχαν κάνει σάντουιτς με τσουρέκι! Ήπιαν και ένα ουίσκι, που κατοικούσε στο ντουλάπι μου τα τελευταία 10 χρόνια και είχαν κόψει φέτες ένα πορτοκάλι που είχαν αφήσει στο τραπέζι. Φυσικά όλα τα ρούχα στην κρεβατοκάμαρα έξω από τα ντουλάπια πεταμένα πάνω και κάτω από το κρεβάτι. Όλα τα  πράγματα από τα ντουλάπια πεταμένα έξω.


Αφού συνήλθα από το πρώτο "εγκεφαλικό" κράτησα την ψυχραιμία μου και ειδοποίησα
αμέσως την άμεση δράση. Ήρθε σε περίπου 20 λεπτά ένας νεαρός αστυνομικός και με ρώτησε τι μου έκλεψαν. Του περιέγραψα συνοπτικά τι λείπει και του εξήγησα ότι είναι πολύ περισσότερα γιατί στην κατάσταση που βρήκα το σπίτι είναι αδύνατον να βρω τι λείπει. Ρώτησε πότε έγινε η κλοπή. Δεν το γνώριζα ακριβώς του είπα γιατί έλειπα. Και σημείωσε στο τετράδιό του "από τότε που φύγατε μέχρι πριν λίγο που επιστρέψατε δηλαδή". Με μια μικρή έρευνα που έκανα στο σπίτι με τη βοήθεια του αστυνομικού διαπιστώθηκε ότι οι κλέφτες πήδηξαν στο μπαλκόνι μου από τον πάνω όροφο παραβιάζοντας μια απλή κλειδαριά σε πόρτα που βγαίνει στην ταράτσα και στη συνέχεια είχαν παραβιάσει ένα παράθυρο αλουμινίου με ένα κατσαβίδι. Χρησιμοποίησαν και τη σκάλα που είχα στο μπαλκόνι για να ανεβάσουν τα κλοπιμαία, τα οποία τα είχαν τυλίξει μέσα σε κουβέρτες, ριχτάρια και κουρτίνες.



Ο αστυνομικός είχε την απορία "μα κανείς δεν είδε τίποτα;" Κανείς δεν είδε προφανώς. Αλλά κι αν είδε θα νόμιζε ότι ήταν μάστορες και δεν έδωσαν σημασία στο συναγερμό που χτύπαγε για κάποια ώρα, τον οποίο όμως κατάφεραν να τον απενεργοποιήσουν σχετικά εύκολα.

Φυσικά το βράδυ δεν κοιμήθηκα στο σπίτι μου αλλά σε κοντινό ξενοδοχείο και την άλλη μέρα σχεδόν άγρυπνος πήγα στο αστυνομικό τμήμα να καταθέσω τη μήνυση κατ' αγνώστου. Ο αστυνομικός που συμπλήρωσε τη μήνυση πολύ ευγενικός αλλά δεν μου έδωσε κανένα hint τι διαρρήκτες μπορεί να ήταν αυτοί ή πού θα μπορούσα να αναζητήσω τα πράγματά μου. Επειδή και από την προηγούμενη φορά γνώριζα ότι δεν θα βρω ποτέ τα πράγματά μου αλλά κι αν πιαστούν οι κλέφτες θα δικαστούν μετά από 10 χρόνια ερήμην δεν ασχολήθηκα. Γνωρίζω ότι είναι χαμένος χρόνος και η αστυνομία δεν θα ασχοληθεί με μια απλή υπόθεση διάρρηξης.

Ζήτησα να έρθει η σήμανση για αποτυπώματα και πήγα σπίτι μου να περιμένω. Μετά από λίγο έφτασε ένας νεαρός με ένα βαλιτσάκι με τα πινέλα και τις ειδικές πούδρες. Πήρε τα ποτήρια που ήπιαν ουίσκι οι κλέφτες, τα έριξε την πούδρα για να βρει αποτυπώματα, πήρε αποτυπώματα και από το παράθυρο που μπήκαν και από διάφορα κουτιά που άγγιξαν. Δεν κάθισε πάνω από 10 λεπτά. "Φορούσαν γάντια δεν βρήκα αποτυπώματα" μου είπε. Κλασσική απάντηση από τη σήμανση, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούν οι δράστες (κάτι που δεν είχε γίνει την προηγούμενη φορά και έτσι πιάστηκε αυτός που είχε ανοίξει το σπίτι μου). Με χαιρέτησε ευγενικά κι έφυγε.

Αμέσως μετά άρχισα να καθαρίζω το σπίτι μου μέχρι αργά το βράδυ. Φυσικά τις επόμενες μέρες ακολούθησε πλύσιμο όλων των ρούχων που ακούμπησαν οι βρωμιάριδες ενώ μέχρι και αρκετούς μήνες μετά τη διάρρηξη ανακάλυπτα πράγματα (μικρά και μικρής αξίας) που είχαν κλαπεί.

Κόστος κλεμμένων. Γύρω στα 1800 ευρώ σημερινή αξία χωρίς τις μικροζημιές και χωρίς να υπολογίσω το κόστος συναγερμού και έξτρα εξοπλισμού γιατί θα είχε εγκατασταθεί έτσι κι αλλιώς.

Από ένα γείτονά μου έμαθα ότι σε διπλανή πολυκατοικία είχαν "αδειάσει" τέσσερα διαμερίσματα και ότι οι διαρρήκτες πιθανολογούνται να είναι Ρομά. Αν κρίνω από τα πράγματα ευτελής αξίας που πήραν ή που άφησαν και από το σάντουτις τσουρέκι με ζαμπόν τυρί είναι πολύ πιθανό.

Ερωτηματικά

Μου δημιουργήθηκαν μερικά ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας. Γιατί η σήμανση δεν πήρε τα ποτήρια ή τα υπολείμματα τροφής για να τα εξετάσει για γενετικό υλικό και περιορίστηκε σε αποτυπώματα; Στην κουζίνα υπήρχε άφθονο γενετικό υλικό. Όπως και κομμάτι δαγκωμένο τσουρέκι πάνω σε ένα έπιπλο στο καθιστικό. Ούτε που ασχολήθηκε με αυτό.

Γιατί ο αστυνομικός που μου πήρε την κατάθεση για τη μήνυση δεν ρώτησε τίποτα σχετικό που θα μπορούσε να διευκολύνει την αστυνομία να βρει τους δράστες; Και σ' αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω ότι παρόλο που ανέφερα στον αστυνομικό που ήρθε στο σπίτι μου ότι στην αρχή της εβδομάδας ένας εργάτης του Φυσικού Αερίου ζήτησε να πάρει ρεύμα από το σπίτι μου για ένα εργαλείο και ήταν ο μόνος που είδε το σπίτι εσωτερικά αλλά και εξωτερικά το σημείο που μπήκαν δεν έδωσε σημασία. Ούτε καν το σημείωσε για περαιτέρω διερεύνηση. Μπορεί φυσικά να ήταν και μια σύμπτωση. Φυσικά διαμαρτυρήθηκα και στον εργολάβου του Φυσικού Αερίου να κάνει έλεγχο στους εργάτες που κάνουν τις εργασίες σκαψίματος δρόμων αλλά δεν ασχολήθηκαν ποτέ.

Επίσης πριν τον εργάτη του Φυσικού Αερίου, μια Παρασκευή απόγευμα, με πλησίασε ένας 65χρονος περίπου όταν βγήκα από την πολυκατοικία και ρώτησε αν έμενα εδώ κι αν γνώριζα τον καταστηματάρχη στο ισόγειο της πολυκατοικίας. Αυτός ίσως να παρακολουθούσε πότε έμπαινα και πότε έβγαινα από την πολυκατοικία. Αυτό θα μπορούσα να το είχα πει και στην κατάθεση της μήνυσης αλλά ο αστυνομικός εκεί δεν προσπάθησε καν να με βοηθήσει να θυμηθώ τίποτα ασυνήθιστο των προηγούμενων λίγων εβδομάδων.

Θα μπορούσε η αστυνομία να εκμεταλλευτεί τις λεπτομέρειες που θα έπαιρνε από εμένα, τους ενοίκους και γείτονες αλλά δεν το έκανε; Δεν γνωρίζω. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Αλλαγές και ενισχύσεις

Μετά από αυτό το ατυχές περιστατικό αποφάσισα να μετατρέψω το διαμέρισμά μου σε φρούριο. Να εγκαταστήσω συναγερμό σύγχρονης τεχνολογίας. Εγκατάσταση καμερών περιμετρικά στο σπίτι. Μάζεμα και καταστροφή της σκάλας που είχα στο μπαλκόνι, που βοήθησε τους κλέφτες. Ενίσχυση των κουφωμάτων αλουμινίου με ειδικά αντιδιαρρηκτικά συστήματα και προσθήκη καγκελών στα παράθυρα. Και τέλος αναβάθμιση της θωρακισμένης πόρτας. Από τα λίγα που μπορεί κανείς να κάνει για να προφυλαχθεί από τους διάφορους αλητάμπουρες που κυκλοφορούν ανάμεσά μας.

Τρόποι προφύλαξης από διαρρήκτες

Αν και αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι κάποιος 100% ασφαλής στο μέλλον από επίδοξους διαρρήκτες που θα επιχειρήσουν με τον ίδιο ή με διαφορετικό τρόπο να μπούνε στο σπίτι του θέλω να επισημάνω μερικούς τρόπους που είναι καλό να τους υιοθετήσουμε αν θέλουμε να είμαστε περισσότερο ασφαλείς. Λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες διαρρήξεις γίνονται από μικροκλέφτες και όχι επαγγελματίες, που σημαίνει ότι δεν είναι και οι πιο έξυπνοι και με λίγη προσοχή μπορούμε να τους αποτρέψουμε ή/και να σώσουμε κάποια πράγματά μας.

Παρακάτω παραθέτω μερικές συμβουλές ασφαλείας για αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Οι περισσότερες υπάρχουν αναρτημένες και στο site της Ελληνικής Αστυνομίας. 

  • Μην αφήνετε κανένα σημείο του σπιτιού που πιστεύετε ότι είναι ευάλωτο για να μπούνε οι κλέφτες χωρίς να το ενισχύσετε. Συμβουλευτείτε έναν τεχνικό ή έναν μάστορα να σας προτείνει λύση. Ή ψάξτε στο Internet μόνοι σας για λύσεις. Υπάρχουν πολλές.
  • Μην αφήνετε στο μπαλκόνι ή στην αυλή σας πράγματα και εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι κλέφτες για να μπουν στο σπίτι σας. Όπως π.χ μια σκάλα.
  • Μην τσιγγουνευτείτε να επενδύσετε σε ένα σύγχρονο, επαγγελματικό και ποιοτικό σύστημα συναγερμού, εγκατεστημένο από εξουσιοδοτημένο επαγγελματία, με συνδρομή σε κέντρο λήψης σημάτων η οποία δεν είναι τόσο ακριβή πλέον. Το κόστος θα αποσβεστεί αμέσως με την πρώτη "επίσκεψη" διαρρηκτών στο σπίτι σας, που θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της αστυνομίας ή να φύγουν νωρίτερα χωρίς να κλέψουν τίποτα ή ελάχιστα ή εν τέλη την αποτροπή τους που είναι και το επιθυμητό. Όταν βλέπουν τα λεντάκια της σειρήνας οι διαρρήκτες συνήθως δεν πλησιάζουν.
  • Επίσης αφήνετε αναμμένο φως στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας ώστε να είναι ορατοί αν επιχειρήσουν πάλι ή εγκαταστήστε έναν αυτόματο προβολέα με αισθητήρα κίνησης ώστε όποιος έρθει να "λουστεί" με έντονο φως. Και φυσικά κάποιο ανοιχτό φως στο εσωτερικό του σπιτιού. Υπάρχουν στην αγορά διάφορα συστήματα "Smart home" που δίνουν τη δυνατότητα να αναβοσβήνουν φώτα στο σπίτι με βάση χρονοδιάγραμμα για να μην είναι συνεχώς ανοιχτό ένα φως. Στατιστικές λένε ότι οι κλέφτες δεν πτοούνται από αναμμένα φώτα αλλά σίγουρα αν τα βρούνε σβηστά είναι ευκαιρία που δεν θα την αφήσουν να πάει χαμένη αν διαπιστώσουν ότι λείπετε.
  • Να εγκαταστήσετε κάμερες ασφαλείας κλειστού κυκλώματος με καταγραφή και δυνατότητα να τις βλέπετε από μακριά μέσω του κινητού σας. Καλύψτε όλους τους χώρους που θέλετε να ελέγχετε. Αυτό το σύστημα θα πρέπει να το εγκαταστήσει ειδικός συστημάτων ασφαλείας. Εναλλακτικά, αν πιάνει το χέρι σας, αγοράστε IP κάμερες που τοποθετούνται εύκολα στο ταβάνι για να μην τις φτάνουν και να μην τις δίνουν σημασία οι κλέφτες αλλά δώστε σημασία στην τροφοδοσία τους. Υπάρχουν κάμερες με δυνατότητα Power Over Ethernet. Δηλαδή να παίρνουν ρεύμα μέσα από το καλώδιο δικτύου (Ethernet), που θα τις συνδέσετε για να αποφύγετε να έχετε ένα τροφοδοτικό εκτεθειμένο στον αέρα και στη βροχή. Πολλές από αυτές τις κάμερες έχουν και δυνατότητα εγγραφής σε ένα δικτυακό δίσκο (NAS) ή ακόμη και σε απομακρυσμένο ftp server στο Internet και να στέλνουν και φωτογραφίες σε ένα email ώστε ακόμη κι αν οι κλέφτες καταστρέψουν την κάμερα να υπάρχουν κάποια αν όχι όλα τα αποδεικτικά αρχεία. Το κόστος μιας τέτοιας κάμερας κυμαίνεται από 55 ευρώ. Μια φθηνή σχετικά λύση είναι στα περίπου 152 ευρώ της HikVision που πιάνει μέχρι 4mp. Προτιμήστε τουλάχιστον Full HD (1080p) (2mp) και όχι λιγότερο ώστε να φαίνονται τα πρόσωπα των δραστών.  https://www.skroutz.gr/s/7324496/Hikvision-DS-2CD2142FWD-I-W-S.html
  • Επίσης να μην αφήνετε ποτέ σημαντικά αρχεία σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή usb sticks στο σπίτι σας ΟΥΤΕ σαν backup γιατί είναι ευπαθή και στόχος κλεφτών. Είχα τρεις εξωτερικούς δίσκους και δυο στικάκια. Τα πήραν όλα. Δεν έχασα τίποτα όμως γιατί υπάρχουν όλα σε υπηρεσίες cloud. Να αποθηκεύετε αρχεία που δεν θέλετε να χάσετε σε υπηρεσίες cloud όπως το google drive, dropbox, flickr κλπ, που διαθέτουν αρκετό δωρεάν αποθηκευτικό χώρο για τα πιο σημαντικά σας αρχεία. To flickr δίνει 1 TB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο για φωτογραφίες και βίντεο αλλά δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε αρχεία βίντεο πάνω από 2 λεπτά. 
  • Σε περίπτωση που δεν σας επαρκεί ο δωρεάν αποθηκευτικός χώρος σε cloud σκεφτείτε πολύ σοβαρά μια συνδρομή. Οι τιμές είναι πλέον προσιτές. Π.χ. 1TB στο Google Drive έχει ετήσια συνδρομή 100€. https://www.google.com/settings/storage. Το ίδιο και το DropBox.com https://www.dropbox.com/pro/buy?in_setup_flow=false. Φυσικά αν ψάξετε θα βρείτε και ακόμη καλύτερες λύσεις. Και μη σκέφτεστε ότι "θα μου δούνε τα προσωπικά μου αρχεία". Ο κίνδυνος να δούνε τα αρχεία σας στο cloud είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο να σας κλέψουν τους σκληρούς δίσκους σας.
  • Υπάρχουν επίσης μέρη μέσα στο σπίτι που οι διαρρήκτες δεν θα κοιτάξουν είτε γιατί θα τους πάρει πολύ ώρα ή δεν έχουν διέξοδο διαφυγής όπως π.χ. το πατάρι. Μην κρύβετε όμως ποτέ πολλά λεφτά μέσα στο σπίτι. Επειδή οι διαρρήκτες γνωρίζουν ότι πολλοί σήμερα βγάζουν λεφτά από τις τράπεζες και τα κρύβουν στα σπίτια τους. Αυτό αποτελεί ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για τους επίδοξους διαρρήκτες να μπούνε στο σπίτι σας και να το κάνουν άνω κάτω μέχρι να ξετρυπώσουν τα λεφτά σας.  Καλύτερα αφήστε ένα ποσό μέχρι 200 ευρώ σε ένα προφανές σημείο ώστε να τα βρούνε εύκολα και να πιστέψουν ότι δεν έχετε κάτι άλλο πολύτιμο και να σταματήσουν να ψάχνουν και να κάνουν το σπίτι χάλια. 
  • Συμβουλή μου επίσης να μην έχετε ακριβές συσκευές στα σπίτια σας. Αν έχετε τότε καλύτερα να κάνετε μια ασφάλεια κλοπής και να ψάξετε να βρείτε ένα σύστημα εντοπισμού που μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα κάπου πίσω από την τηλεόραση π.χ. ώστε να μην το διακρίνουν οι κλέφτες αλλά να είναι ενεργό πάντα ή όταν μετακινηθεί και να δίνει το στίγμα του ώστε να μπορεί να τους εντοπίσει η αστυνομία. 
  • Το ίδιο ισχύει για τα σύγχρονα λάπτοπ, τάμπλετ και κινητά. Ενεργοποιήστε τον αυτόματο εντοπισμό σε περίπτωση κλοπής. Αυτές οι συσκευές έχουν συνήθως και GPS εγκατεστημένο οπότε θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός τους.
  • Επίσης ΚΑΤΑΓΡΑΨΤΕ τους σειριακούς αριθμούς των συσκευών σας και κρατήστε τα σε ένα αρχείο αποθηκευμένο σε πολλά μέρη και φυσικά στο cloud. Επίσης κρατήστε τις αποδείξεις αγοράς τους. Η αστυνομία τους ζητάει για να ταυτοποιήσει τα κλοπιμαία. Έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε τα πράγματά σας.
  • Σημαντικό επίσης να ενημερώνετε τους γείτονες που έχετε κάποιες καλές σχέσεις να ρίχνουν καμιά ματιά στο σπίτι σας όσο λείπετε.
  • Επίσης να υπάρχει κοινή λογική σε όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας (αν ζείτε σε διαμέρισμα) να κλειδώνουν την κεντρική είσοδο όλη μέρα.
  • Επίσης κάτι που δεν είδα γραμμένο στο site της αστυνομίας είναι το εξής. Όταν κάποιος άγνωστος σας πλησιάζει αφού βγείτε από το σπίτι σας και σας κάνει αθώες φαινομενικά ερωτήσεις όπως "εδώ μένετε;", "γνωρίζετε τον τάδε; ". Ακόμη κι αν είναι κάποιος συμπαθής ηλικιωμένος που φαίνεται να" σκοτώνει" την ώρα του ποτέ μην του λέτε την αλήθεια. Ο ποιο εύκολος τρόπος για  έναν διαρρήκτη για να μάθει αν λείπετε είναι... να σας ρωτήσει πλαγίως και να νομίζετε ότι απλώς θέλει να κουτσομπολεύσει. 
Κάνω μια σύντομη περιγραφή των πιο ακριβών πραγμάτων που μου έκλεψαν σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψη κάποιου και να με ειδοποιήσει.

  • TV. Samsung UE46D6100SWXXH 3D μοντέλο 2011, 46" με αξία αγοράς 1000€. Σημερινή αξία 300€. Είναι χωρίς βάση. Μόνο δύο στηρίγματα Vogels έχει από πίσω.
  • Laptop. Acer Aspire 4810TZ S/N: LXPE6020379390764A2300. Αξία αγοράς 2009 550€. Σημερινή αξία 150€
  • Οθόνη desktop. LG W 2452V 24". Αξία αγοράς 2009 260€. Σημερινή αξία 100€.
  • Σκάνερ HP ScanJet G3010. Αξία αγοράς 2010 80€. Σημερινή αξία 10€
  • Επαναφορτιζόμενο δράπανο Bosch Uneo. Αξία αγοράς 2009 125€. Σημερινή αξία 70€.
  • Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Panasonic. Αξία αγοράς 2007 350€. Σημερινή αξία 100€.
  • Επαναφορτιζόμενη ηλετρική οδοντόβουρτσα Oral-B. Αξία αγοράς 2010 77€. Σημερινή αξία καινούργια 55€. Μεταχειρισμένη άνευ ή πολύ μικρής αξίας.
  • Ρολόι χρονογράφος χειρός Certina. Αξία αγοράς 2006 250€. Σημερινή αξία σαν μεταχειρισμένο 150€

Τα υπόλοιπα επειδή οι διαρρήκτες δεν είχαν αίσθηση της αξίας δεν αξίζει να τα αναφέρω. Ίσα ίσα μου έκαναν και χάρη που τα πήραν γιατί ήταν για πέταμα.

Τέλος για να κλείσω αυτή την ανάρτηση θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας ιστορίες διάρρηξης. Είναι πολύ χρήσιμο αυτό τόσο για να τονώσει τη δικιά μας ψυχολογία αλλά και να βοηθήσουμε τις αρχές ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να δώσουμε ένα μήνυμα σε κάθε αλητάμπουρα ότι δεν θα τα καταφέρει να μπει στο σπίτι μας. Κι αν τα καταφέρει θα έχει άμεσα συνέπειες.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια νέα εποχή αρχίζει από σήμερα 8/7/19. Θα φύγουν τα ξεδιάντρωπα λαμόγια